Nattatankar

Sitter som vanligt med en kopp te och för stunden försöker jag reflektera lite över tillvaron så här inför första advent och juletider.

Jag inser hur bra jag har det, med tak över huvudet, mat för dagen, en familj som älskar mig för den jag är och som jag älskar villkorslöst tillbaka. Vilken enorm känsla. Tänker på alla som inte har någon som bryr sig, alla ensamma, alla barn som far illa för att många vuxna inte kan hålla sams. Vad händer i ett barn som ser sin pappa slå mamma eller vice versa, för ingen ska inbilla mig att det bara är män som tar till nävarna när orden inte räcker till...det måste vara förödande att se de man älskar behandla varandra på det viset.

Jag tänker också på alla människor som svälter medans vi har ett överflöd, tänk om man kunde bjuda in ett par av dessa stackars individer som inte har mat för dagen, låta dem för en gångs skull äta sig mätta, sova i en renbäddad säng och låta dem njuta om så bara för en dag av allt överflöd som vi har.

Att kunna ge ett otryggt barn villkorslös kärlek, så att just det barnet får känna sig älskat, kanske skulle det stärka det barnet som i vanliga fall lever i skräck för att se mamma eller pappa bli slagen, eller ännu värre sjäv bli slagen av mamma eller pappa, eller ett barn som aldrig blir kramat? Jag är jättenoga med att tala om för mina barn att jag älskar dem och att jag älskar dem villkorslöst och över allt annat.
Hur skulle du må om du aldrig fick höra att du var älskad eller aldrig fick en kram?

Jag har i stort sett daglig kontakt med min mamma, jag ringer henne kollar hur hon mår. Jag ställer upp för henne i alla väder. Varför skulle jag inte göra det, hon är den som burit och fostrat mig, hjälpt mig till den jag är idag. Det har säkert inte alltid varit lätt men hon har gjort det i en gränslös kärlek för att jag skulle bli en god människa som bryr mig om mina medmänniskor.

En annan tanke är hur vi behandlar Moder Jord och Fader Natur. Vad ger oss rätten att förgifta deras levnadsmijö (som också är våran.)? Ja, jag vet jag bidrar också till det, genom att ta bilen när jag egentligen skulle kunna gå! Vi har dem bara till låns. Fader Naturs resurser är inte outtömliga, de sinar i en rasande fart. Varför kan vi inte försöka leva i ett med Moder Jord och Fader Natur? Genom att ge något tillbaka! Det är inte så svårt att ge något tillbaka, jag komposterar mitt hushållsavfall, det blir jättefin näring till jorden. Ta till exempel ett äpple som du äter, det är dig givet från Moder Jords äppelträd. Vad gör du med äppelskruttet? Slänger det i soporna? Det är ju kanske det mest naturliga om du är hemma. Nu vet jag att de flesta hushåll källsorterar idag, men det finns trots allt de hushåll som inte gör det. Det är väl främst de jag riktar mig till. Hur gör du när du är ute i skog och mark? Tar du med dig ditt skräp hem eller lämnar du det? Jag tar med mig det hem sorterar det och ja, ärligt ett äppelskrutt kan jag lämna kvar, eftersom jag vet att det ger mat till småfåglar och det som blir kvar ja, det återlämnar jag till Moder Jord att förmultna och åter bli till jord. Jag ger tillbaka till henne. Små steg i rätt riktning kan vara avgörande för hur länge vi har en levnadsduglig miljö.

Nej, jag tror det är dags att börja tänka på varandra och på vår jord och natur. Att ta hand om det vi har till låns.




Nu har jag börjat

Julstäda, ja, det kanske är lite tidigt, men som många av er vet så avskyr jag att stressa, därför tar jag lite i sänder! Jag har gjort det jag tycker är värst av allt... jag har städad badrummet. Torkat väggar, putsat spegel.. skurat golvet med tandborste... ja det är sant, ni vet säkert själva hur skitigt och äckligt det blir i hörnen och mellan golv och vägg om man har kakel/klinkers. Självklart har jag även tagit handfat och toaletten.. och helt ärligt, jag tycker det är bland det äckligaste som finns.  

Som sagt var jag avskyr att stressa speciellt till en helg som just julen. Det är framförallt en barnens högtid. Finns det något så härligt som se dessa små livs tindrande ögon.. att se förväntningen. Personligen ser jag julen som ett ypperligt tillfälle för rekreation, avkoppling, reflektion och meditation. Att umgås med familjen och bara mysa.  

Julen är en tid då många besöker kyrkan.. för julotta... julgudstjänst mm.  jag motsätter mig det här varför ska jag vara religös på söndagen då kyrkan är öppen och stängd och igenbommad övriga dagar... tack men sådant hyckleri betackar jag mig. Vill kyrkan att jag ska komma dit så får de nog ändra sin policy lite grand.. jag köper inte att kyrkan är låst för att man är rädd att kyrksilvert ska bli stulet. OM jag nu skulle behöva gå till kyrkan av en eller annan orsak oavsett dag i veckan så borde jag ju också bli insläppt i det man kallar Guds hus, eller hur? För tanken måste ju ändå vara att Guds hus skall vara öppet inte igenbommat eller har jag fel?  Nej för mig är Guds hus naturen, där är alla välkomna ingen blir utestängd... dessutom är den öppen 24 timmar om dygnet.
Nu vill jag förvisso samtidigt påpeka att jag inte direkt tror på Jesus eller Gud, min tro är blandad..men går mer mot det mediala.. att det finns en andevärld och det är där vi hamnar när vi lämnar in vår jordekostym. Jag vet att det är många som tycker det är humbug.. och då får de självklart tycka det. Jag tänker inte klanka ner på någon för deras tro. Jag förväntar mig att ingen klankar ner på det jag tror på.

Det finns dock en del tänkvärda ord, levnadsregler i bibeln, som jag har tagit till mig. Ja, jag har läste den från pärm till pärm både gamla och nya testamentet i övrigt anser jag att bibeln är en av de mest kvinnokränkande böcker som finns.

Ett utav dem är: Det du vill att andra ska göra mot dig, det ska du också göra mot dem.

Ha underbar i grådasket.

Nu har jag skapat en ny blogg..

Den heter kort och gott Johanna och Spirit. Allt som rör mina barns förehavanden.. eller ja, kanske inte allt kommer att hamna där.
Adressen till den nya bloggen är:  http://tinnie.blogg.se/js

Hoppas att det blir mer överskådligt.

Kram och ha en bra dag.

Natten som var...

Spirit vaknade vid 02,00 och ville ha mat. När jag höll på att fixa flaskan till henne, så hör jag Johanna i trappen. Säger åt henne att gå upp och lägga sig igen. Det gör hon, när jag har matat Spirit så hör jag hur Johanna gråter. Självklart går jag upp till henne och då visar det sig att hon är rädd, mörkrädd. Jag tar henne i famnen och talar om för henne att det inte är något att vara rädd för, utan att mörkret är bästa sättet att skydda sig själv. Efter en stund frågar jag om hon vill ha ett glas mjölk och en skorpa, det ville hon så vi gick ner igen. Spirit låg i insatsen och var jättenöjd och snackade som bara den, hon hade minsann inte en tanke på att somna om. Johanna drack ett glas mjölk och åt en ½ skorpa med ost medans jag tog en kopp te, vi pratade om rädslor. Jag berättade för henne att även jag blir rädd i bland... och jag också en gång i tiden var fruktansvärt mörkrädd,
Johanna frågade om hon fick sova hos mig och vilken mamma kan neka sitt barn det när det är ledset och rädd... inte jag i allafall.. så när Spirit väl somnade så gick vi upp, Johanna hämtade sin kudde och rusade in i sovrummet och formligen kastade sig i sängen. :-) Jag la Spirit i hennes korg och sedan kröp jag själv ner, Johanna kröp upp på min arm och låg vaken en stund.
Hon sov sedan till 07,10 då hon kom ner som ett litet yrväder och talade om att hon var hungrig. Fixade frukost till henne och sedan satt vi och pratade lite. Frågade om hon sovit gott och det hade hon inte gjort... bara när hon fick sova hos mig! ;-) Det var ju tur att hon fick några timmars god sömn i allafall.

Barn ska vara trygga och inte behöva känna sig rädda.....

Ha en strålande dag!

Julpyssel

Fick Johanna roa sig med. Hade hittat fyra små julfigurer på RUSTA, som hon fick måla. Hon började med en tomte, sedan ville hon inte måla mer.Jag plockade undan och ett par timmar senare så var det dags igen. Hon plockade fram färger, figurer och vaxduken som hon ska  ha under när hon håller på att pyssla. Den andra tomten gjorde hon inte klar, när hon ansåg att hon inte ville måla mer, sa jag åt henne att plocka undan efter sig. Det blev massor av sura miner, men jag gav mig inte. Har hon plockat fram så får hon plocka undan.
När hon upptäckte att det snöade så blev hon eld och lågor... medan jag tänkte i mitt stilla sinne...jaha, då är det snart dags att ut och skotta snö.. så man kommer ut med bilen. Det positiva med det är ju att  man får motionen på köpet. .
Ja, jo.. jag ska nog villigt erkänna att jag tycker det är lite mysigt när det snöar, men det får inte bli för mycket av det goda. Nu kom det ju inte så mycket snö, utan det blev ju bara ett tunnt täcke på marken, inget att gå ut och skotta.
Johanna har skaffat sig låtsas kaniner som ska ha mat 2 gånger om dagen. Det är några stenar och nu när det började  snöa så ville hon ta in dessa. Jag talade om för henne att kaniner har päls och vill helst vara ute (jag vill inte ha massa stenar inomhus!) Johanna köpte inte det här utan talade sakligt om för mig att hennes kaniner hade minsann ingen päls, utan var stenar och dem frös. Vad säger man då? Jag blev ganska mållös! :-)

Ha det bäst - Nu ska jag krypa tillbaka ner i sängvärmen.

Ambulerande hårfrisörska....

Det kan man kalla min hårfrisörska för. En kompis till mig arbetar som hårfrisörska brevid sitt heltidsjobb. Hon åker hem till sina kunder och har även tillgång till en stol på en salong nere i Ronneby.
Jag talade med henne tidigare i veckan och då bestämde vi att hon skulle komma hem till mig och klippa mig i dag. Det var verkligen välbehövligt. Jag köpte hem lite hårfärg så hon färgade även mig. Jag hade väl tänkt mig lite slingor också, men det tyckte inte Annelie att jag skulle ha.. så vi hoppade den biten. För hela kalaset betalade jag endast 300 kronor...kanonbilligt tycker jag med tanke på att jag själv slapp köra in till henne för att bli klippt.  Hur blev då resultatet... ja, döm själva.




Själv blev jag jättenöjd med resultatet.. och det är väl det som räknas.
På förmiddagen gjorde jag redo för advent här hemma, ljusstakarna är framme och några av dem är inkopplade, adventstjärnorna hänger i fönstrena.. det är bara adventsljusstaken med mossa som är kvar att ordna. Julgardinerna kom upp också. Känns ganska skönt att ha det avklarat, att kunna stryka det från "Att göra listan"

Nu ska jag fixa mig en balja te och sätta mig och se ett avsnitt startrek innan det är dags att hoppa i knopplådan.

Kram på er alla där ute...och ha en underbar kväll- glöm inte bort att ta hand om varandra... det behövs i dessa tider av stress och elände.

Underbar logik...

Idag var jag med Johanna till jourtandläkaren, eftersom hon hade fått något i tandköttet som såg ut att kunna vara en varkula. Det visade sig att det var en afte.. en förkylningsblåsa.
På väg hem i bilen så frågar Johanna mig

- Mamma har du många ägg i din mage?
- Ja, jo det har jag nog.
Johanna är tyst en liten stund och säger sedan...

-Men mamma, då kan det ju blir många mer bebisar...

Snacka om att redan längta efter fler småsyskon.

Fredag & Lördag Sammanfattning av halva helgen.

På fredag morgon åkte jag, min mamma, Johanna och Spirit till Ikea i Kalmar, en resa som var planerad.  Eftersom mamma inte längre ser att köra bil och gärna ville dit, så tycker jag att jag kan ställa upp. Självklart blev det en del handlat, fast jag glömde ju en hel del också... så som smörknivar och lite annat krafs.
Kan ni tänka er jag gjorde en resa till Ikea och köpte inga servetter, annars brukar jag alltid komma hem med massa servetter när jag har varit där.
Förresten så har RUSTA öppnat i samma område som Ikea, där var vi in en sväng också, hittade en jättenalle (86 cm) för 99 kronor, nu fick man ju bara köpa en/ hushåll. Mamma köpte en och jag köpte en, det ska bli som julklappar till Spirit och Johanna ifrån mamma.
Vi började med lunch på Ikea och sedan lämpade jag av Johanna i lekrummet, där jag förklarade att jag var där med min mamma som har svårt att gå, så jag undrade om det gick bra om Johanna fick vara där längre än en timma. Det var ok så länge det var lite barn i lekrummet. Efter 2 timmar ringde dem och tyckte att jag kunde hämta henne. Jag sa att jag stod i kassakön och då gick det ju bra att vänta lite till.  TACK till Ikeas barnvakter! :-)
Hemfärden från Ikea var lite jobbig, eftersom solen stod så jättelågt, jag såg knappt vägen. SKITLÄSKIGT. När vi började närma oss hemmet så sa jag till mamma att jag skulle köra hem och lämna barnen och sedan köra henne till stan. Jag kom på en sak jag var tvungen att diskutera med henne och det var inget för små barnaöron. Johanna stack direkt över till granntjejen och jag lämnade Spirit i Tommys vård. Sedan bar det av till stan för att lämna av mor.
På hemvägen, passade jag på att köra ner till Nättran och lämna in ett paket som skulle tillbaka till Laredoute. Beställde en kjol därifrån.. som var för stor. Eftersom deras kläder är i franska storlekar, dessa är ungefär en storlek mindre än våra. Kjolen jag beställde var dessutom helfodrad, men ändå för stor. SÅ jag tänkte att den ska jag ha fast i en storlek mindre. Det här är bara en bekräftelse på att jag i dag är en 46/48 och inte en 54/56 som jag var för ungefär ett år sedan.

Lördag, ja, dags för simskola igen. Johanna frågade redan vid 7,45 om hon fick gå över till grannen. Och det fick hon ju.....INTE. Man kan ju låta folk vakna i lugn och ro, något Johanna har svårt att förstå... eller så är det så att hon tycker att eftersom hon är vaken så ska alla andra också vara vakna.  :-) Jag vet inte..
Det var hur som helst jag som skulle köra, fast jag hade ju sett att Tommy hade följt med, så jag hade kunna göra mina ärenden på stan. Hade planerat att köpa julklänningar till tjejerna och lite annat smått och gott. Men så blev det ju inte, utan när jag hade kommit hem och ätit lunch, så bar det av in till stan igen. Till att börja med  fick jag snurra runt hela stan för att över huvudtaget hitta en parkering.. helt otroligt. Nästa gång tar jag nog bussen in så jag slipper snurra runt som en galning och bli irriterad över sådanan triviala saker. Kom hem igen vid 3-tiden och var jättehungrig, kände riktigt hur blodsockret sjönk.. tur att det inte tar så lång tid hem. När jag kom hem så berättade Tommy att Johanna hade somnat vid datorn och det var ju inte första gången, hon hade sedan vaknat till och gått upp på sitt rum och där hittade jag henne sovandes på sin sackosäck. Hon vaknade till när jag knackade på hennes dörr. Jag frågade om hon var sugen på mellis och fick något gutralt svar om att det var hon. Gick ner och fixade det och sedan var Johanna pick och vaken igen!


Jättetrött

Fick sedan ett ryck att plocka fram julgardinerna till vardagsrummet, julröda linnepaneler. Kanonfina tycker jag! Strök och hängde upp dessa. Fönstrena tvättade jag tidigare i veckan. Nu ska jag bara lura upp Tommy på vinden så vi får ner våra advents och julsaker. Måste ju få upp adventsakerna nu också, det ser så tomt ut, speciellt i köksfönstret eftersom mina orkideer har fått flytta upp till TV rummet, för att ge plats åt advents stakarna.

Tjingeling..





I fredagskväll

Gick jag och la mig en stund efter middagen, klockan var väl omkring "Bollis dags". Spirit var natteklar så henne la jag i hennes korg och sedan tippade jag själv omkull en stund.
Efter ett litet tag kommer Johanna in, hon smyger fram till mig. Kramar om mig och säger
-Godnatt mamma, sov så gott , vi syns i morgon.
Därefter stoppade hon om mig och smög ut ur sovrummet. Min söta lilla Johanna.

Städ i dagarna två

Sitter här igen och det med en Stor balja te, Irish cream. Spirit somnade ganska tidigt igår kväll så hon vaknade här vid 3 tiden och var hungrig.
Tänkte jag skulle berätta om en episod som utspelade sig här hemma i går morse. Johanna kom ner och sa

- Förlåt mamma!
- För vad, sa jag..
-Jo, för att jag inte talade om för dig i går kväll att blomman åkte i golvet...jag försökte fånga den.
-Men lilla älskling, du sov ju när jag kom hem från min promenad i går.. och då är det ju inte lätt och säga något.
-Men mamma, jag försökte verkligen fånga den med mina händer.
-Det gör inget, jag kan fylla på ny jord om det behövs. Du behöver inte vara ledsen för det. Det är ingen fara.

Det handlar om att jag har en ganska stor porslinsblomma ståendes på en bokhylla i TV-rummet och i ärlighetens namn så står den urdumt till. Det har väl bara varit en tidsfråga innan den skulle få sig en flygtur.
Hur som helst så kollade jag om jag behövde fylla på jord och det behövdes inte.
Tommy berättade för mig att hon hade försökt sopa ihop jorden som kommit på golvet och hade fått i hop en ganska stor hög, men tydligen så hade det blivit henne övermäktigt, helt förtvivlad hade hon gått ner till Tommy och bett om hjälp.
Ska ändå säga att jag uppskattade att hon talade om det. Det talade jag också om för henne.

Johanna är en väldigt innovativ liten tjej. Jag har ägnat nästan 2 dagar till att städa hennes rum. Hon har så mycket småplock och samlar på allt. Hur som helst, så ska ju hennes dockor ha mat. Till mat har hon rivit små små pappersbitar och dessa har hon blandat med pärlor och pusselbitar. Detta hittade jag nog på alla tänkbara och otänkbara ställen. I väskor, i små askar och i hennes köksleksaker för att nämna några. Vet ni hur kul det var att rensa ut detta? Jag fyllde två stora plastpåsar med sådant pappersriv och pärlor, för inte sjutton orkade jag sortera ut det. Jag plockade ut pusselbitarna. Resten åkte i soppåsen. Johanna tyckte iallafall att det blev fint på hennes rum och jag har talat om för henne att rummet nu ska vara städat varje kväll innan hon går och lägger sig, annars så blir det inget lördagsgodis. Jag är nämligen så innerligt trött på att hela tiden behöva tjata på henne att hon ska plocka ihop på sitt rum. Ja, jag vet att vi har olika syn på vad som är städat och ostädat. Vi får väl se om det funkar...

I går eftermiddag var grannens flicka inne och lekte med Johanna och det är väl helt ok, men när vi hade ätit middag och flickan hade gått hem så går jag upp på för att göra Spirit nattefärdig, tittar in på Johannas rum och håller då på att få spadruttan. Tommy hade sagt till att de skulle städa innan hon gick.
Då har dessa två små damer rivit upp sängen, i sängen har dem ställt Johannas nattuksbord, legolådan, docksäng och massa andra saker... för att bygga en koja. Grannflickan hade lovat att komma tillbaka när hon hade ätit, men eftersom jag vet med mig att även de gör kväll efter middagen så antog jag att hon inte skulle komma. Det här talade jag om för Johanna och hon blev självklart jätteledsen. Hon fick städa upp själv. Jag tyckte lite synd om henne, men jag tänkte att Nej har jag nu lagt så mycket tid på hennes rum, så får hon faktiskt städa själv. Självklart sa jag till henne att jag tyckte synd om henne. Hon städade och var förtvivlad. Så nu får jag väl införa att städning ska påbörjas när jag börjar med middagen. Det är ju inte meningen att hon ska behöva städa efter både sig själv och sina kompisar. Det får därför bli så, för hennes skull. Min stackars lilla stora tjej!

Måndag 17/11-08

Frukost 05,00-05,30

½ port, havregrynsgröt med mjölk
1 msk hemmagjord äppelmos
1 knäckemacka med skinka och ost
2 baljor te

Mellis 10 9,30-09,45

1 balja te
2 skorpor med ost

Lunch 12,30-13,00

1 stekt korv
ca 1 dl makaroner

Mellis 2 14,00-14,15

2 skorpor med ost
1 balja te

Middag 17,00-17,30

biffstroganoff
ca ½ dl ris
sallad

Kvällsmål 20,00-20,30


2 Skorpor med ost
1 balja te


Dagens motion: Stavarna tog mig med på en 50 minuter lång promenad. Det var jätteskönt.

Lortigare fötter får man leta efter...

Dessa bilder är från träffen vi hade med viktoparna den 14/6-08. Även den på Galtsjöns värdshus.


Johanna Yrväder....visst ser hon lycklig ut...


Lortigare fötter får man nog leta efter.
Till saken hör att Johanna endast hade sprungit inomhus på Galtsjöns värdshus.
Skulle inte vilja ha en liten som kryper runt på golvet där inte...

Söndag 16/11

Frukost 07,00-07,30

½ portion havregrynsgröt med mjölk
1 msk hemmagjord osötad äppelmos
1 knäckemacka med ost, skinka och paprikaringar

Mellis 10,00-10,15

2 fullkornsmackor med ost och skinka
1 balja te

Lunch 13,30-14,30

1 spättafilé
1 kokt potatis
remouladsås
sallad

Mellis 2 överhoppad pga sen lunch

Middag 17,30-18,00

Ungsomelett
5 små köttbullar

Kvällsmål 20,30-21,00
2 skorpor med ost
1 balja te

Dagens motion 30 minuter på Crosstrainern

Lagom svettigt.

Galtsjön 16/11

Det finns ett forum på webben som heter viktop, www.viktop.se . Ett forum för och av viktopererade eller sådana som ska viktopereras. Vi brukar ha några träffar om året, när andan faller på. Som jag tidigare har sagt så tycker jag att det är jätteviktigt att kunna ventilera både stort och smått med andra människor som har liknande erfarenheter i bagaget. Som vanligt var det kul att träffa både de jag träffat tidigare, vid andra träffar och de som inte tidigare varit med på någon träff.
Vi var ett gäng på över 20 personer och vi hade kanontrevligt. Det var kul med en sådan uppslutning. Vi träffades vid ett tiden och avslutade det hela omkring halv fem på eftermiddagen. Några bröt upp tidigare av olika orsaker och det är ju helt ok.
Vi åt lite lunch och var och en beställde det de ville ha, själv tog jag en spätta med potatis och remouladsås. Det var jättegott. Ser redan nu fram emot nästa träff när det nu kan tänkas bli, det är inget som är bestämt utan det blir som sagt lite när andan faller på och någon tar sig an att fixa med det.
När de flesta hade gått så var vi ett litet gäng som satt kvar och snackade bland annat om fördomar om överviktiga, om elaka kommentarer som man kan få och hur man faktiskt många gånger blir bemött som mindre vetande, eller som en mindre värd individ.. som inte har rätt att leva! Vi pratade också lite om ökad livskvalitet och vad man har vunnit på operationen och även om de nackdelar...om man ska se det som nackdel... att man faktiskt fryser väldigt mycket när man går ner i vikt. Isoleringen försvinner ju! :-) även att man tappar mycket av sin ursprungliga styrka...det är ju inte bara fettet som försvinner utan det är även musklerna som minskar lite... men med tanke på det stora hela så kan jag ju bara säga. Det är det värt. Muskler kan man träna upp igen. Värmen kan man återfå genom att röra på sig.. då man även förbränner sina fettdepåer. Så egentligen så...kanske man inte ska kalla det för nackdelar. :-)








Mamma, jag glömde...

I lördags var det åter dags för simskolan, något Johanna tycker är jätteroligt. Vi samkör med en granne, vars flicka också går på simskolan. Så, det var alltså grannens tur att köra den här veckan. När de kommer hem så ber jag Johanna ställa badkassen i tvättstugan och det gör hon utan problem. Hon går sedan upp på sitt rum för att någon minut senare ropa ifrån trappen.. -Mamma, jag glömde ta av mig trosorna när jag bytte om, så de är också våta. Jag frågade henne,  hur kan man glömma ta av sig trosorna... då svarar hon mig: Men mamma, det är sånt som händer i bland.
Jag kunde inte annat än skratta. Visst det är inte lätt att komma ihåg allt, i allafall inte när man är 5 år gammal (Inte när man blir äldre heller för den delen).

Innan Johanna stack till simskolan, så gick jag ut på en promenad, jag kom fram till att jag gick någonstans mellan 6-7 km, kände att jag faktiskt skulle kunna gå ännu längre. Jag njöt verkligen av den här promenaden. Bra musik i öronen och bara jag och mina tankar.

Johanna och grannflickan lekte hela dagen, jag hör hur dem spolar vatten i badrummet på övervåningen. Går upp för att kolla vad dem håller på med...ja, då badar de en docka och diskar lite. Jag säger åt dem att det är helt ok, men att det är städ som gäller när dem är klara.
När grannflickan sedan ska hem, så säger både jag och Tommy till att det är dags att börja städa efter dagens lek. Jag får som vanligt tjata lite. Tittar in i badrummet och håller väl på att få stora dåndimpen, badrummet ser ut som ett bombat Sk**hus. Går in till Johannas rum och säger till tjejerna att dem har ett badrum att städa också. Ställer mig frågan... varför måste man _alltid_ tjata..när det handlar om något som inte är så där jättekul att göra! Jag gillar inte att känna mig som en tjatkärring. Är det bara jag som får tjata? Nåväl, tjejerna hade haft kul i allafall och det är väl ändå huvudsaken.

Lördag 15/11

Frukost 05,00-05,30

3 dl vatten med pressad lime

½ portion havregrynsgröt med mjölk
1 msk osötad äppelmos
2 koppar te

Mellis 1 08,15-08,30

2 fullkornssmörgåsar med skinka, ost och paprikaringar
1 kopp te

Lunch 11,30-12,00
1 liten portion spagetti
5 små köttbullar

Mellis 2 15,00-15,15

1 kardemumma bulle
1 kopp te med mjölk
(Vilket uselt mellis, jag vet! )

Middag 17,30-18,00
1 bit kokt höns
ca ½ dl kokt ris
½ dl curry sås.

Kvällsmål 20,30-21,00
2 rostade smörgåsar med ost
1 kopp te med mjölk. 


Dagens motion 08,40-09,50
Promenad. Kom hem lagom svettig och fin.. kände  mig positiv.


Monster och Änglar

Hmmmm...finns dem? Ja sannerligen det gör dem.
I går var Johanna en sann ängel, hon hade sån't tålamod och var helt underbar. Jag var ett monster över halva dagen, Spirit hade nämligen fått för sig att ha en riktig skrikdag, hon skrek i stort sett hela dagen, tog sig små powernaps... troligen för att hämta andan så hon skulle orka skrika lite till. När klockan börjar närma sig lunchtid så brister det för mig.. jag förvandlas till den där elaka mamman som jag absoulut inte gillar. Johanna ifrågasatte mitt agerande och jag kunde inte annat än att tala om för henne att det var för att jag var så kanonslut och trött på att Spirit skrek oavbrutet. Jag skämdes även hur jag var. Det är väl inte meningen att jag ska föregå med så dåligt exempel!!!  Johanna säger då, men mamma bebisar skriker i bland. Hon kanske är hungrig! Tyvärr gick ju även mitt dåliga humör ut över min Johanna. Usch vad jag kände mig usel.. det var bara att be om förlåtelse.
När vi hade ätit lunch klädde jag på Spirit ytterkläder, satte henne i bilbarnstolen och sa åt Johanna att hon skulle sätta på sig sina ytterkläder så vi kunde åka till mormor en sväng. I bilen somnar Spirit direkt, men så fort vi kom upp till mormor, så var det som att trycka på en knapp... vadå ska jag sova...Nej glöm det.. jag ska protestera, så var det igång igen. Vi fikade lite hos mormor och sedan gick vi ner till kupan för att titta lite... Johanna hittade en liten julinspirerad pappask och en luciaängel som hon ville ha och det fick hon ju.
Jag hade Spirit på armen och hon somnade till... en liten kort stund. När vi sedan kom upp till min mamma igen så ville Johanna se Peter Pan, men eftersom klockan började dra sig så det var det ju dags att röra sig hemmåt. Jag sa till henne att hon kunde ta med sig filmen hem och se den hemma. Då gick det bra att åka hem...- Mamma ska vi inte åka snart!
I  bilen på väg hem så vaknar Spirit, men håller sig lugn... tills vi kliver innanför dörren här hemma, då var det dags igen. Jag fixade en flaska till henne och satte mig, tog 3 djupa andetag och började mata henne... höll på att somna! När hon hade ätit så slumrade hon till, jag vågade knappt röra mig i rädsla av att hon skulle vakna.
Tommy kom hem strax efter 16 och det första jag sa till honom... -Nu är hon din... hon har skrikigt hela da'n och jag är slut i huvudet.
Det slutar med att jag ändå lägger  henne i insatsen till vagnen.. och där låg hon och sov så gott.. så där som bara bebisar kan göra. Hon sover fram till 20,00 då hon vaknade av att hon var hungrig. Jag gör iordning mat till henne, matar henne och går sedan upp för att göra henne natteklar, lägger mig med henne en liten stund.. trodde jag.. Jag måste ha somnat till för att jag vaknade med ett ryck och då är klockan 21,10,
Tommy nattade Johanna  vid 20 när han hade läst en saga så  gick jag  in och sa godnatt och talade om för henne hur stolt jag var över henne, hennes underbara tålamod mot sin mamma som varit ett monster nästan hela dagen.. då säger hon -Mamma jag älskar dig över allt annat.. då var inte tårarna långt borta.... Denna underbara lilla ängel.
Så ja.. Änglar och Monster dem finns. :-)

Fredag 14/11

Frukost 05,30-06,00
Ca ½ dl yougurt
Ca ½ dl havrefras
1 knäckemacka med ost
1 Kopp te med mjölk.

Mellis 1 09,00-09,15
1 knäckemacka med ost och gurka
1 kopp te

Lunch 12,00-12,30
Omelett med bacon
sallad
vatten med pressad lime

Mellis 2 14,15-14,30
1 knäckemacka med ost
1 kopp te med mjölk

Middag 17,30-18,00
Stekt laxfilé,
1 kokt potatis,
ca ½ dl smögensås 
sallad
2 glas vitt vin.

Kvällsmål 21,20-21,35
2 rostade med ost
1 kopp te

Därefter var det tack och godnatt

Den planerade motionen uteblev pga olika orsaker. Jag fick nöja mig med vardagsmotionen!

Ökad livskvalitet och självförtroende.

Det är något som jag fått efter min operation för drygt ett år sedan. I dag är det precis ett år sedan jag kom hem från sjukhuset. Helt otroligt vad fort det har gått!
Det som var snudd på omöjligt för drygt ett år sedan på grund av min övervikt,  typ promenera till dagis, är idag en möjlighet. Då för ett år sedan fanns det inte i min tanke att gå till dagis, eftersom jag visste med mig att jag inte skulle orka med det. Jag skulle kanske orka gå dit, men jag skulle i ärlighetens namn inte klara av att gå hem. Dessutom så skulle det säkert ta dubbelt så lång tid. Går jag själv med Spirit så tar det ungefär 40 minuter, är Johanna med så tar det kanske 50 minuter om hon går non-stop och inte stannar upp och ska plocka löv, stenar och pinnar. :-) Hon är en hamster, precis som sin mor! Samlar på allt!!!!! Det kan ju vara bra att ha! :-)
Dessa promenader och träningen på crosstrainern har gett mig insikten om att jag faktiskt klarar av det och framför allt orkar. Det har ökat mitt självförtroende. Jag klarar det här och jag orkar!
Vad mer har jag vunnit på operationen, jag är mycket gladare och säkert mycket trevligare. Det har blivit roligare att tänka på sig själv, sitt yttre och framför allt så har det blivit roligare att göra saker, som jag tidigare ansåg att jag inte klarade av... även om jag kanske skulle klarat av det.
Jag har nog blivit mer social än vad jag var tidigare. Jag har med andra ord vunnit enormt mycket med operationen.

Jag har blivit mer stabil i mitt självförtroende, jag faller inte lika ofta ner i svackor som jag gjorde tidigare. Svackor har ju alla mer eller mindre i allafall. Livet har på något vis fått en annan innebörd. Jag har blivit rikare...rent hälsomässigt.
Mina nästa projekt är att jag ska börja simma en gång i veckan, sedan ska det bli minst två pass i veckan på friskis och svettis. Det är något jag ser fram emot.

Kram på er alla därute.. och glöm inte bort att ha en strålande dag!

Torsdag 13/11-08

Tänkte att jag nu skulle lägga ut en mat och träningsdagbok, dels för att sätta lite press på mig själv och dels för att andra viktopade ska kunna se vilka fällor jag faller i. Jag kommer att lägga ut några dagar i stöten, så den här kategorin kommer nog inte att bli daglig i slutet.
Har fått tid hos dietisten den 18/12 och har satt som mål att jag ska ner 5 kg. Det ska bli en liten tävling och utmaning mot mig själv. Pris om jag klarar det... ja, det är i sådana fall att jag har nått delmål 1 på min fortsatta viktresa. Det är pris nog för mig. Därför Önskar jag mig nu Lycka till på färden! :-)




Frukost 05,30-06,00:

½ portion havregrynsgröt + 1 msk hemmagjord osötad äppelmos
1 knäckemacka med ost 
1 fullkornsmacka med ost.
½ glas juice
1 kopp te med mjölk

Mellanmål 1 10,00-10,20
2 fullkornsmackor med ost och gurka
1 kopp te med mjölk

Lunch 12,00-12,30
Kycklinggryta med ris och sallad
1 glas vatten med pressad lime
1 äpple

Mellanmål 2 14,30-14,45
2 fullkornsmackor 1 med ost och en med "bara" Becel
2 koppar te med mjölk

Middag 17,30-18,00
ca ½ dl köttgryta, gjord på fläskött och morötter
ca ½ dl kokt ris
1 glas vatten med pressad lime

Kvällsmål 20,30-21,00
2 rostade med ost
1 kopp te med mjölk.

Egen reflektion

Redan här ser jag vad jag måste ändra på, jag ska ta bort en macka till frukost och till mina mellanmål. Det bör räcka med en macka där, ska lägga till ett par frukter istället. Vad det gäller kvällsmålet, så kommer jag att behålla mina rostade eftersom det blir så många timmar innan det är dags för frukost. Orsaken till att det är mackor...är för att mina skorpor är slut och jag har inte haft tid/ork att ställa mig och baka nya. Normalt sett äter jag alltså skorpor till mina mellanmål. Det tar trots allt ganska lång tid att göra dessa.

 Motion
Ja, den fick jag med besked. Jag räknar att det är ca 3 km till dagis enkel väg, om jag går. Stämmer detta så har jag fått en promenad på totalt 1,2 mil. Eftersom jag både gick på morgon och sedan på eftermiddagen. Är väldigt stolt över mig själv, med tanke på att det aldrig hade hänt för lite drygt ett år sedan. Har fått en sådan ökad livskvalitet efter operationen, så det finns inte på världskartan! :-)

Mysig eftermiddag med Johanna.

En sammanfattning av dagen.
I morse gick jag och Johanna till dagis. Det var ju sån't strålande väder. Johanna hade pratat med pappa på onsdagkvällen och sagt att om det var fint väder så ville hon gå till dagis, men hon ville också gå hem om mamma hade mellis med sig. Eftersom det fina vädret faktiskt höll i sig, så gick jag bort till dagis och hämtade henne också. Hade mellis med mig, varm mjölk och o´boy pulver en termos med tevatten och en tepåse, en dubbelmacka med leverpastej till Johanna och en med ost till mig. Spirit fick en flaska med välling eller rättare sagt bröstmjölksersättning och var så kanon nöjd med det.
Vi stannade vid den lilla lekparken vid ån. Där finns ett litet rastplatsbord. När vi hade ätit vårt mellanmål så lekte Johanna, den här gången hade jag tagit med mig sandleksaker, det var något Johanna uppskattade.
Hon bakade sandkakor, med choklad.. så frågade hon mig om Spirit tålde choklad! :-) Jag sa att Nej det gör hon inte. Johanna tog ingen större notis om detta utan sa att det skulle minsann vara lite choklad även på hennes kaka. So be it!
Den här gången hade jag kollat att batterierna i kameran var fräscha och inte helt utbrunna. Tog lite kort när Johanna hoppade i vattenpölar och även borta på lekplatsen

Johanna och jag hade en jättemysig eftermiddag när vi var på väg hem från dagis. Hoppas att kvällen fortsätter i samma anda. Jag är övertygad att mina små liv somnar ovaggade i kväll, med tanke på hur mycket frisk luft de har fått idag! Jag tycker Johanna har varit jätteduktig som gick både till och från dagis utan att protestera! :-)



Den absolut största vattenpölen som Johanna hittade, det var en mindre insjö!



En något mindre vattenpöl, Johanna är jättelycklig.



Splash... Bilden talar för sig själv.....




Macka och varm o'boy smakar gott....



Baka baka liten kaka....det var visst pepparkakor med choklad!



Vilostund i stugan...



Sista vattenpöls springet innan hemgång.. här hände en liten olycka...
Johanna trillade, men det gick bra...


Julen närmar sig med stormsteg

och visst är det mysigt. Ja, jag tycker faktiskt det. Jag hade en period i mitt liv när jag tyckte att julen var helt underbart skittråkig. Det var åren då jag förlorade min älskade bror och min älskade pappa. Min bror omkom i en arbetsolycka 19 september 1990 och min pappa i en hjärtinfark den 30 september 1993, på sin 63-års dag. Vad fanns för mening att fira julen då, julen är ju en familjehögtid och framförallt en barnens högtid En tid som jag tycker ska ägnas åt reflektion och avkoppling. Det var först när jag fick Johanna som jag började uppskatta julen igen. Det gav så mycket glädje. Att se denna lilla varelse stora blå ögon titta förvånat omkring sig och se ut som om hon funderade på vad det var som hände omkring henne. Nu är hon stora damen och har redan börjat prata om julen och jultomten, men först ska Lucia passera och det märks att de har börjat träna inför det på dagis, för Johanna hon springer runt här hemma och sjunger på Luciasången.

Har redan planerat in tid för julbak och annat julstök. Skulle vilja stöpa ljus, men har ingen bra gammal gryta för detta ändamål.

Julklapparna är i stort sett avklarade, jag avskyr och stressa, så julklappar handlar jag under året, när jag hittar något som jag tror kan vara av intresset till mottagaren. Jag tror man vinner en hel del på det, eftersom för det första så slipper man stressen som ALLTID eller i allafall oftast uppstår i samband med denna härliga helg. Dels så är det inte så mycket pengar som ska ut på en gång och dessutom behöver man inte trängas med andra julstressade individer. För hur det än är så ska man väl inte vara helt slut på julaftonen, utan faktiskt ha lite krafter kvar!

Jag hoppas att det blir en vit jul, att det faktiskt snöar på julafton...såna där stora härliga "lapphandskar" . Men som det känns så är det snart historia, med vita jular... med tanke på klimatförändringarna som sker över vår jord.

Nu ska jag återgå till mitt te och sedan somna om ett par timmar, innan det är dags att fånga dagen

Kram på er alla därute.



Mat och träningsdagbok.

Har insett att jag har börjat slarva med mina måltider, måste ta tag i det. Ska därför börja skriva matdagbok, det räcker med ett par dagar för att jag ska hamna rätt igen. Måste bara hitta vad som är fel. Jag skriver matsedlar för varje vecka, eftersom jag annars hamnar i situationen av att när klockan är omkring 4 på eftermiddagen så står jag och river i frysen och funderar på vad vi ska ha till middag. Det funkar liksom inte riktigt!

Träningsdagbok, ja, varför inte, det kommer att ge mig en koll på om jag motionerar regelbundet vilket jag tycker att jag gör, men gör jag det verkligen...hmmm.. jag kanske slarvar lite då och nu... Jag ska ta kontrollen över det här och inte låta mina svaga sidor styra! :-)

En annan sak jag måste ta itu med, är mitt vattendrickande, jag är så usel på att dricka vatten, jag glömmer helt enkelt bort det. Jag är inte törstig och då är det svårt att dricka. Men jag ska lugnt erkänna att jag känner av att jag dricker för dåligt. Kroppen tar stryk.  Ska ställa en kanna med vatten på diskbänken och den ska vara tom på kvällen när jag går och lägger mig. Som GBP opererad ska jag dricka minst 1,5 liter vatten förutom det jag får i mig via måltiderna. Och det får jag ju inte i dagsläget.

Det är möjligt att jag lägger ut matdagbok och träningsdagboken under en egen kategori här på bloggen, det skulle kunna vara en bra idé... eftersom det alltid är svårare om man vet att det finns de som följer med på ens resa. Det handlar ju om att inte lura sig själv, vilket jag tror är väldigt lätt om man ger sig ut på egen hand.

Igår ställde jag mig på crosstrainern och där stod jag i 30 minuter, när jag hade 10 minuter kvar kom Johanna insmygandes, hon trodde att jag och Spirit låg och sov... så hon blev ganska snopen.. vilken min hon la upp.. den var snudd på betalbar! Min underbara lilla skruttrumpa. Johanna frågade om hon fick träna när jag var klar.. och det kunde jag ju inte neka henne. Så när jag var klar så ställde hon sig på crosstrainern i 5 minuter.

Kram på er alla... och hoppas ni får en underbar dag!

Glad överraskning.

Ja, det fick jag i morse när jag prövade ett par jeans, ett par helt nya oanvända som jag köpte för flera år sedan och i stressens anda, så prövade jag dem inte, kommer hem och upptäcker att jag har fått fel storlek. Dessa jeans testade jag som sagt var i morse och vet ni, jag kom i dem och kunde utan större svårigheter knäppa igen dem. Vilken superkänsla. Min garderob är enormt torftig, eftersom jag har gått ner så mycket i vikt, så har jag under resans gång rensat ut och skänkt till Kupan. Jeansen som är i d-storlek, jag är ju kort och tjock.. är en d24 vilket skulle motsvara ungefär stl.48. För lite drygt ett år sedan hade jag storlek 54/56, i d-storlek d27. Kan inte säga annat än att det kändes positivt, eftersom jag den sista veckan har känt det som om jag hade gått upp i vikt istället för ner, har känt mig som en .. gravid flodhäst om sanningen ska fram.. Hmmm.. det hade ju sina naturlig orsaker, en enorm vattensamling i kroppen på mig.. gjorde nog sitt till. Ibland är livet bara för underbart! Små steg i rätt rikting så att säga!

Ha det bäst ~ flodhäst... nu ska jag ta mig en kopp te...Kram till er alla där ute i vintermörkret

Oplanerade inköp.

Ikea, dit åkte vi idag bara för att sammanstråla med ett par kompisar...eller nja, kanske inte bara. Vi hade inget planerat för dagen, så igår när jag pratade med en av dem så undrade hon om vi ville följa med och varför inte. En utflykt är ju alltid kul. Johanna tillbringade en timma i deras lekrum. Det ser så fräscht ut! Så, en massa oplanerade inköp blev det. Det är ju mörkt om kvällarna, så det går ju massor av ljus, så det blev det ju några stycken passade även på att köpa ett ljus till min stora lyckta som jag har stående utanför. Ett ljus med hela 270 timmars brinntid. Det är hela 11,25 dygn om man låter ljuset brinna dygnet runt. Det är inte illa! Ja, sedan får man ju se hur det brinner också. Nya tekulor blev det också det är förbrukningsvara som jag ser det. Passade även på att köpa nya badrumsmattor, till badrummet på övervåningen, nere behöver vi inga, eftersom vi har golv värme på nedervåningen. Men vet ni hur kallt klinkergolv blir utan golv värme, inte alls så gosigt att sätta ner fötterna på i arla morgonstund.. Självklart blev det en massa andra saker också...som man av en eller annan orsak tycker sig behöva eller vilja ha. Säkert en hel del onödigt! :-)
Eftersom det är fars dag idag, så bjöd ikea alla pappor på kaffe och kanelbulle, Johanna tyckte det var lite orättvist och det kan jag väl förstå. Men, men... hon fick en kanelbulle hon med!
Även om det inte är mycket mer än 8-10 mil till Kalmar, så går det ändå en heldag...men det positiva är ju att man inte behöva fundera så mycket på vad man ska göra eller hitta på!

Tjingeling och glöm inte bort att han en underbar kväll.

Om jag inte vill... så vill jag inte...

"Om jag inte vill gå ut- så vill jag inte.. "
Nej, det är väl sant, men det är inte alltid man får som man vill....

Kompis och kompiskonflikter

I går sov jag till 09,00 kanonskönt och verkligen välbehövligt. Tommy tog hand om tjejerna. Johanna lekte på sitt rum och Spirit sov när jag kom ner. Strax efter 11 ringde Johanna till en kompis och frågade om de kunde leka. Innan Johannas kompis kom, så tog jag mig en promenad, det var jätteskönt, trots att vädret var ganska grått. Kände att jag behövde inhandla något till mellanmålet på eftermiddagen. När jag kom hem igen, så hade kompisen kommit och Johannas första fråga var "Mamma, när ska vi äta mellis?" Hallå... vi har ju precis ätit lunch!! Tyckte jag i allafall...då var klockan 13,30.. vi åt lunch vid 12.
Dukade fram för mellis strax efter 14 och efteråt ville de båda tjejerna  pyssla. Jag dukade av och tjejerna torkade bordet, de fick ta varsin halva... annars hade det ju varit orättvist. Vilket är ett idag vanligt förekommande ord i vår familj. Efter pysselstunden, ville Johannas kompis gå ut, men det ville inte Johanna... den prematura tonåringen kom fram i henne. Vilken cirkus. Det slutade med att jag blev ilsken och talade om för min lilla kära dotter... "Att ska du bete dig så illa som du gör nu, så kan du glömma att du och dina kompisar för bestämma något när ni är här och leker, då bestämmer mamma... så nu min älskade vän, så sätter du på dig ytterkläder och går ut och leker. DU har inget val, utan det är det som gäller. Johanna började väl gråta och tyckte säkert att jag var världens elakaste som inte tog hennes parti. Väl ute så hade tjejerna tydligen ganska kul.. för när de kom in igen...så var de jordiga från topp till tå. De hade roat sig med att hoppa i våran jordhög som vi har liggandes på baksidan och alla vet ju att blöt jord blir nog så geggigt. :-)
När Johannas kompis sedan blev hämtat, så talade jag om för Johanna att vi skulle ha ett allvarligt samtal. Det hade vi också. Jag talade sakligt om för  henne att om man ville ha något igen, så fick man också ibland offra något. Tog sedan  massor med exempel om att det inte alltid var så att jag ville fixa middag, men jag måste... att det inte alltid var så att man ville göra saker och ting men att man faktiskt fick ställa upp på vad andra också ville ibland. Att man faktiskt måste ge lite för att få något igen. Sedan sa jag väl något som jag ångrade lite efteråt, men orden var redan sagda... och det var att jag inte trodde att Johanna kunde vara så okamratlig, som  hon var mot sin kompis igår... hon som alltid brukar vara så kamratlig. Johanna började gråta och sa att det trodde inte hon heller att hon kunde vara. Jag vet inte om det var rätt eller fel av mig att säga så!  Men ibland så tror jag att man också måste våga säga vad man tycker även mot sina små, även om det kanske inte alltid är så klyftigt och kanske gör ont i ens hjärta! Självklart så ska man säga till när man tycker något är fel i ett beteende.. men ändå.. allt handlar ju om hur man säger det! Man kan ju faktiskt säga en sak på en miljon olika sätt och som därefter tolkas utifrån hur man har sagt det! Eller har jag fel?

Magknip

Det kan man lungt säga att Spirit hade i går kväll, den lilla stackaren skrek så hon var nästan blå i ansiktet. Tänk om man kunde ta det onda ifrån de små. För visst gör det ont i hjärteroten när våra små har ont någonstans? Och ska man vara helt ärlig, så är det ganska jobbigt för oss vuxna att höra de små skrika också. Jag tyckte jag provade allt, jag bar runt på henne, jag vyssade, rygg och rump dunk.. Inget hjälpte. Hon grät förtvivlat. Till slut visste jag inte riktigt vad jag skulle göra, men så kom jag på vad en av personalen på BB hade sagt... ett bad, kan få de små att slappna av och då släpper även det onda i magen. Sagt och gjort.. jag ut i badrummet, tappade upp ett  bad åt Spirit och lät henne bada en stund. I badet var hon jättenöjd, snackade lite och tyckte tydligen att livet tog en annan vändning. När hon var färdigbadad och hade fått på sig en ren pyjamas så gjorde jag mig själv i ordning för natten. Tog med mig Spirit och gick och la mig. Det tog nog inte så där jättelång stund innan både jag och Spirit sov... så uppenbart så hjälpte badet, eftersom Spirit förblev lugn och sansad och väl lyckades komma till ro.
Nu ska jag dricka mitt te och sedan ska jag nog gå och lägga mig igen, i Johannas säng, eftersom hon har ockuperat min...

Tjingeling

Gud sån't tråkigt väder...

Ja, jag tycker verkligen att det är tråkigt när det är så här grått som det är idag. Inte gör det saken bättre av att jag måste valsa runt med dammsugaren och moppa golven. Det ser ut som ett bombat Beirut här, önskar att dygnet hade fler timmar, känns som om man skulle behöva det. Apropå städgrejer.. så har jag investerat i en ångmopp, eftersom jag blev så top tunnor rosenilsken på alla moppar som är avsedda för högerhänta. Hur kul är det när man står och vrider ur moppen och så lossnar eländet från skaftet bara för att man är vänstervriden och inte förstår att man måste vrida åt andra hållet, för att den inte ska lossna. :-) , Med ångmoppen har jag inte det problemet. Den är helt underbar, har aldrig fått så rena golv tidigare. Skulle dessutom vilja hävda att den är mer miljövänlig, eftersom man bara använder rent vatten och inga rengöringsmedel som lägger sig som en hinna på golven. Det absolut värsta är att jag dessutom behöver rensa golvbrunnen i duschen. Som det är nu så blir det ju nästan som en halv simhall i duschrummet. Oh.. jag tycker det är så snuskigt.. på med latexhandskar och en klädnypa över näsan! Blääää.....

Skulle dessutom behöva gå en rask promenad, men det får nog vänta tills Tommy kommer hem, jag vill gå ensammen, eftersom jag då inte behöver tänka på att hålla koll på någon annan än mig själv, vilket kan vara nog så besvärligt när man går i en annan värld. :-) Hinner jag inte med någon promenad, så får det väl bli en sväng på crosstrainern, förra årets julklapp från Tommy. Den absolut bästa julklappen jag någonsin fått!

I kväll ska vi ha fondue eller parfy som Johanna säger till middag. Det är något Johanna tycker är jättegott och dessutom jättekul, hon får ju laga sin egen mat. :-)

Har dessutom kontaktat Partylite, tänkte jag skulle försöka hinna med och ha ett ljusparty innan jul. De säljer helt underbara ljus, ljus som brinner kanonfint och inte rinner. Dessutom så har dem jättefina ljustillbehör, iform av ljuslyktor och annat smått och gott! Om någon av er som läser bloggen skulle vilja komma, så säg till så återkommer jag med tid och datum till er.  Så får vi hoppas att det stämmer med annan planering!

Nej, nu får jag nog ta itu med den där dansen med dammsugaren så jag kommer igång här någongång...annars blir det väl att jag hittar någon bra ursäkt för att inte göra det... ;-)

Glöm inte bort att solen skiner bakom molnen~~Ha en strålande dag!

Gamla kommentarer från Johanna.

Vid ett tillfälle när vi var på väg för att ta båten Axel in till Karlskrona, så mötte vi en cyklist som var bar på överkroppen och saknade cykelhjälm
Då säger Johanna högt och tydligt.
"Mamma där cyklar en nakenfis och inte har han cykelhjälm heller, han kan inte ha något innaför pannbenet"


En julafton frågade hon vad vi skulle ha till middag, jag började rabbla upp vad vi skulle ha på julbordet. Efter en stunds betänkande av detta så utbrister hon
"Vilken tokmatsdag"
Och det är ju faktiskt sant, för vilken annan storhelg dukar man upp så mycket mat på som på julbordet?

En kommentar som kom  härom dagen när jag talade om för henne att hon betedde sig som en prematur tonåring,  hon säger då mycket trumpet...
"Jag är ingen tonåring"

Nu rök min bloggtid....

jag som uppskattar tystnaden och stillheten på natten, ensam med min kopp te... lite egen tid och tid för att blogga lite... Nu kom min söta, trötta Johanna ner.. och klockan är inte mer än 02,54. Ja, ja... jag får väl se om jag hittar tid senare idag.

Hoppas ni alla sover gott.... så här mitt i natten.
Ha det bäst~flodhäst

Promenad till dagis

Jag promenerade upp till dagis för att hämta Johanna. Hon blev väl inte så där överlycklig över att behöva gå hem. Men när jag talade om för henne att vi skulle äta mellis ute så blev hon eld och lågor, för det var ju precis det hon ville. :-)
Hade tagit med mig kameran och hade tänkt att ta lite bilder, men upptäckte att batterierna i stort sett var slut, så det blev inga bilder från vår hemfärd. Vi gick längs med ån och stannade vid en liten lekplats, där det fanns ett bord. Där åt vi vårt mellanmål. Det kom två andra barn så vips hade Johanna två nya "kompisar" att leka med.
Johanna lyckades hitta alla möjliga och omöjliga vattenpölar och dessa skulle naturligtvis provhoppas. Att jag inte bara dog när jag såg denna glädje i henne, när hon hoppade. Det var bara så underbart att se.

Men en sak kan jag för min själ inte begripa.. hur i hela friden man kan skita ner sin mössa. Johannas mössa var formligen svart ...står hon på huvudet i sanden eller vad gör hon? Jag har ingen aning! Nåväl, skitiga barn är lyckliga barn, sägs det ju!

När vi sedan fortsatte vår hemfärd så var Johanna ganska frusen, jag tog Spirits gosefilt och svepte den runt halsen på Johanna, tänkte att det värmer väl lite i allafall. Det börjar kanske bli dags att plocka fram en tunnare halsduk.  När vi nästan var hemma fick Johanna syn på ett par granntjejer, uppenbart glömde hon att  hon frös, eftersom det då blev mycket mera intressant att springa runt med dem än att gå brevid mamma. Nu leker de här uppe på Johannas rum. Tänk vad kompisarna betyder mycket för de små liven... eller inte bara för dem, kompisar för oss vuxna är väl minst lika viktiga...fast kanske på ett annat sätt. Vi har väl kanske inte riktigt samma behov.

Nåväl, vi hade en skön eftermiddag ute och jag är övertygad om att Johanna somnar gott i kväll.

Tjingeling... och ha en alldeles strålande underbar kväll

Måste bara lägga upp de

här  bilderna också..
Jag tycker hon är för söt min gosiga lilla Johanna.


Jag och Johanna.



Grimaserande busrumpa



........små grodorna små grodorna är lustiga att se..ej öron ej öron.. ej svansar hava de.

Tröttnäsa...

skulle man väl kunna kalla Spirit för... Bilderna får tala för sig själva....
Jag lyfte upp henne för att klä på henne när vi skulle köra till dagis och lämna Johanna. Inte vaknade Spirit inte.. hon sov.. började med att sätta på henne mössan, ingen reaktion, därefter vantar och overall... inte tillstymelse till reaktion, hon sov vidare...
Jag skulle ju definitivt vakna om någon började stöka med mig på det viset, det är ju ett som är säkert. Nåväl här är bilderna.


Spirit sover på köksbordet


Här har mössan kommit på... fortfarande sovandes



och här har vi fått på overallen...


och nu klar för avfärd till dagis.

Hostans natt...

ja, det kan jag väl kalla den här natten för. Har hostat större delen av natten, en sån där äcklig kliande stickande hosta, som bara inbjuder till mer hosta när man väl börjat. Inte alls kul. Var tvungen att ta mig en kopp te, passade samtidigt på att ta lite Nipaxon (hostdämpande). Får väl se om det hjälper, annars är det väl bara att ge sig ut i mörkret och riva av lite timjan och göra en dekokt på det. Det brukar hjälpa, det lenar en sönderhostad hals och löser slem, så det är effektivt.
Det är ett under och tur att jag inte har väckt hela huset med min hosta. Det är väl Spirit som jag har stört, för hon ville absolut inte sova i sin korg, utan har sovit mellan mig och Tommy, med resultat av att hon har legat och sparkat på mig, tur att hon inte sparkar så hårt än! :-)
Nu ska jag fixa mig ytterligare en kopp te och sedan försöka få ett par timmars sömn till innan det är dags att göra sig i ordning för att ta vara på den nya dagen som sakterliga nalkas.

Kram på er alla där ute.

Johanna hade ingen lust att åka till stan...

I stället ville Johanna pyssla, så det var bara att gräva i pyssellådan och plocka fram lite till henne, hon tyckte att även jag skulle pyssla, men jag kände inte för det. Så hon pysslade och jag lyssnade på hennes tjatter. Orsaken att hon inte ville åka till stan var att då skulle hon behöva ha byxor på sig. Denna lilla unge är kjol och klänningstokig.
 
Hur som helst så kom vi iväg till stan i allafall, eftersom jag lyckades få en klipptid till henne. Johanna blev nog glad att bli av med alla slitna toppar och den långa luggen som gjorde att hon knappt såg något. Som vanligt så har denna lilla underbara unge en hel myrstack i brallorna, hon kan ju för sin tid inte sitta still... är det fler småbarnsföräldrar som känner igen det fenomenet?
Hur som helst, hon blev klippt och blev så jättefin med ett rosa hjärta på ena sidan.
Efteråt gick vi och tog en fika på 1364 heter väl caféet på Wachtmeister, det är något som vi brukar göra när  hon har klippt sig.
Jag måste dock säga att jag tycker att 260 kronor är ganska mycket pengar för en barnklippning, men ok, det är ju inte så ofta som hon klipper sig så slår jag ut kostnaden på ett helt år, så är det ju egentligen inte så dyrt. :-)

Johannas alster för dagen










På Hårsalongen.


Måste ju ut och köra bil...

Och terrorisera en hund....


Äntligen dags.. nu kom hårfrisörskan...


och satte massa  klämmor i håret på mig....


här är resultatet...visst blev


jag fin...

Ett år sedan...

Ja, nu är det ett år sedan jag fick mitt diafragma bråck åtgärdat, så när som på en dag! Jag frågar mig själv hur jag mår och kan inte säga annat: Jag Mår Toppen!  Operationen gjordes på thoraxkliniken i Karlskrona, så mycket kompent personal, så underbara. Jag kan inte annat än lovorda dessa underbara människor. Det var skitjobbigt när jag var mitt uppe i det, med operationssår, dränage och dessutom nyopererad Gastric By Pass. Började ju så smått att äta när jag låg på thorax. Hade väl inte fått in rutinen av hur mycket eller hur sakta jag skulle äta för att inte börja må illa. I början fick jag sprutor mot illamåendet, men som hjälp till mig, så nekades jag dessa sprutor efter ett tag. Vilket säkert var jättebra. Jag insåg det inte bara just då.
Jag vill ge all personal på Thorax en jättebukett med


Nu pratar man om att Thoraxkliniken inte är lönsam, jag hoppas sannerligen att våra folkvalda tänker om, thorax behövs. Man kan inte alltid tänka i pengar. Vilken blir den totala förlusten? Människoliv, därför att man inte hinner få vård i tid. Det är helt otroligt, jag undrar vad de använder våra skattepengar till! Det verkar som om våra folkvalda anser att pengar är mer värda än ett människoliv. Så förbaskat snett, jag undrar vart vi är på väg!!!
 
Nu var förvisso inte mitt tillstånd livshotande, men ni ska veta att det gör J***ligt ont när tarmarna är på väg att krypa upp i brösthålan.

Om någon som läser det här, jobbar på Thorax i Karlskrona, hälsa dem alla!

Tjingeling!


Spirit

Har nu sovit 3 nätter på raken utan att vilja ha något nattamål. Förvisso somnar hon ganska sent på kvällarna, men ändå.
Nu vaknar hon tidigt på morgonkvisten, klart att det beror på vad man definierar natt kontra morgon. För mig är tidig morgon omkring 04,00.
Spirit ligger nu i sin insats till vagnen och snackar och är jättenöjd, vaktat av en "Silverback", ett gosedjur hon fick av ett par goda vänner till oss.  Hon somnar nog om snart, hon brukar ju ha den förmågan.  Det är annat mot en annan. När jag väl har vaknat så har jag svårt att somna om. Så som vanligt, så sitter jag här med en balja te. Hon har upptäckt sina händer och dessa små "klor" är jätteintressanta och ligga och titta på. 

Idag har jag tänkt att jag ska försöka få mor till att ta Spirit ett par timmar så Johanna och jag får lite egen tid. Hon behöver verkligen det och jag känner att jag måste ge henne det, så  hon får vara i centrum lite, hon är ju faktiskt van vid det. Tänkte vi skulle åka in till stan en runda. Johanna gillar ju lekparken i Hoglands park, så en stund där kan ju vara en tanke. Det var förvisso hennes egna förslag i går kväll när jag pratade med henne om det. Vi får väl se vad det blir! Jag återkommer senare igen och berättar vad vi gjort.

Spirit studerar sina händer....vaktad utav


....Silverback....

Glöm inte bort att solen alltid skiner bakom molnen~Ha därför en strålande dag!
 

Alla helgonamiddag

Idag har  min mor och hennes särbo varit här på middag. När vi planerade upp det hade jag inte en tanke på att det var alla helgona helgen. Jag lovade att bjuda på kroppkakor, något som sker på sin höjd en gång om året. Inte så konstigt med tanke på vilket jobb det är att göra dessa delikata små verk.
Men men, hade jag haft i åtanke att det var allahelgona helgen, så hade jag troligen bjudit på något annat, men ett löfte är ju alltid ett löfte.  Gott blev det i allafall! :-).
Det var tänkt att jag skulle ha hämtat mor och Bengt, som hennes särbo heter, men tydligen hade de ändrat sig, för rätt som det var ringde dem på dörren. Lite putt blev jag, eftersom jag hade tänkt att handla vetemjöl samtidigt som jag hämtade dem, men what the heck, jag skickade Tommy att handla det.
Johanna åt en kroppkaka, med grädde och lingonben. Jag tror hon tyckte det var gott för det var inget knorr om att maten var mindre god. Det är väldigt sällan jag hör henne säga att hon tycker något är äckligt, istället säger hon att det är mindre gott. Jag tycker det är bra. Jag brukar inte tvinga henne att äta upp, men jag kräver att hon smakar på maten, tycker hon inte om det, så fine, då behöver hon inte äta, men då är hon också medveten om att inget annat serveras till henne. Inga favörer här inte!
Mor och Bengt tyckte att maten smakade delikat i allafall och det var lite för deras skull som jag fixade det. Mor brukar bjuda på lasange en gång om året och då är det väl inte mer än rätt att jag fixar kroppkakor.
Med tanke på att det nu var allahelgona helgen, så sa jag till Tommy att egentligen skulle jag ju ha blandat i lite röd  och gul karamellfärg i kroppkakssmeten, så dem hade blivit så där härligt orangefärgad som allt ska vara den här tiden på året! Visst hade det varit häftigt. Kanske lite för bra kanske, men jag är helt övertygad om att Johanna hade blivit eld och lågor. Lite kul färg på maten för ovanlighetens skull! Nu kom jag ju på det lite sent då, så det blev naturligtvis inte av att färga några kroppkakor.
Nu ska jag ta hand om Spirit och försöka få henne att komma till ro. Sedan är det väl dags att stoppa Johanna i säng, eftersom det är säsongsavsult på F1 så sitter Tommy bänkad framför TV:n och det är inget jag missunnar honom.




Okokta kroppkakor



Dukningen



Kokande kroppkakor



Till bords



Allahelgonatårta


Kram på er alla där ute och ha nu en riktigt skön kväll.

Viktförlust efter graviditeten.

Nog trodde jag att jag skulle ha en större viktförlust än vad jag hade efter att jag fått Spirit. Det visade sig att förlusten inte var så stor som jag trodde, -2 kg. I och för sig, så håller väl kroppen fortfarande att återhämta sig, så det kan ju bli lite till. Har i allafall satt upp lite delmål, det första är att jag ska under 90 strecket, dit har jag tänkt att jag ska nå innan jul, tror inte att det blir några större problem.  Har tänkt mig att jag ska nå min "matchvikt" det kommande året. Jag har väl en si så där 27 kg kvar innan jag är i mål. Kan tänka mig att det kommer att gå långsammare nu än vad det gjorde i innan jag blev gravid, eftersom man i samband med graviditeten stabiliserad mig, för att optimera mitt näringsintag. Jag får fundera på hur jag ska ändra min vanor lite. Jag har i allafall slutat att äta på natten när jag vaknar, det var ju något jag var tvungen att göra när jag väntade Spirit, eftersom jag var hungrig så jag trodde jag skulle tuppa av.
Måste ju bara berätta att härom dagen när jag lämnat Johanna på dagis, så blev jag så förtvivlat sugen på något riktigt onyttigt, sött och sliskigt. I stället för att stanna vid någon av byns affärer så körde jag raka spåret hem och intog mitt mellanmål, te och ett par skorpor med ost. Det är standard. Skorporna bakar jag själv, det skulle bli rackarns dyrt om jag skulle köpa hem det, dessutom så tycler jag att dessa köpeskorpor bara innehåller massa luft....och varför betala för luft? Det är väl dumt?!

Stilla tankar i natten

Ja, det kan jag väl lugnt påstå att det är, en lugn och stilla natt! Här sitter jag och njuter av tystnaden och en kopp te när klockan är 5,24. Alla sover utom jag! Ja, om Johanna sover vet jag inte, hon är hos mormor.

Hur som helst så njuter jag av tystnade, det är alltid så mycket ljud och sorl runt omkring mig. Ibland tror jag att jag ska få skavsår i öronen. Eftersom Spirit fortfarande vill ha mat på natten så passar jag på efter att ha matat henne att bara njuta en stund. Man får väl lov att göra det så länge det varar. Apropå Spirit, så fick hon mat vid 18,30 i går kväll och somnade vid 20,30 och vaknade först 04,00 och ville ha mat, känns som om hon snart lägger ner nattamålet. Om det är positivt eller negativt det vet jag inte än, med tanke på att risken då är att jag tappar "min" stund på natten. Visst jag behöver ju sömnen också. Vet inte om man kan kalla det för en prioriteringsfråga heller! :-)

Kollade just termometern, det är -3,1 grader ute, gissa om jag är glad att jag var i väg och köpte vinterskor till Johanna igår, hon ska ju inte behöva frysa om fötterna. Det blev ett par allvädersstövlar och ett par vinterkängor. Tänkte att hon kunde ha allvädersstövlarna på dagis. Det blev dessutom även en julklapp till Johannas morfar, ett par innetofflor. Hoppas nu bara att storleken passar. 

Egentligen är det ganska mysigt den här tiden på året, med den kalla höga luften som kommer in.  Hösten och vintern, när man kan krypa upp i soffan eller fotöljen med en gosig filt, tända lite ljus och bara få må gott. Tänk bara en promenad när det är riktigt kallt, kanske regnar det eller snöar så där riktigt otäckt. Ni vet, när det är så man riktigt drar sig för att gå ut, men när man väl kommer ut på den där promenaden och sedan kommer in igen och sätter på sig lite myskläder och sedan kurar i hop sig i soffan med en kopp te. Förneka inte att det är en ganska härlig känsla!

Får lite känslan av att vilja plocka fram pyssellådorna, det lackar ju mot jul. Det är faktiskt inte mer än 7 ½ vecka kvar. Har börjat inhandla lite julklappar. Har liksom ingen lust att stressa med den biten. På julen vill jag kunna slappna av och reflektera över året som var. Vad kan jag göra bättre? Jag förstår inte varför det ska vara så stressigt just under julen. Vilken annan helg på året stressar människor sig blåa? Har man verkligen så mycket mer att göra just till jul än till andra helger? Ja, kanske, men om man planerar in det man ska göra så slipper man stressfaktorn, det är jag helt övertygad om!

Nu önskar jag alla en fortsatt god natt!

RSS 2.0